110 éves Magyarország történelmi ásványvize, a Theodora
Budapest

 Budapest, 2017. május 12.

Idén ünnepli 110 éves születésnapját hazánk legtradicionálisabb ásványvize, a Theodora. A jeles évforduló alkalmából a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága újabb öt évvel hosszabbította meg a Park és a Theodora közel húsz éves múltra visszatekintő együttműködését, valamint az ünnepség vendégei lovaskocsival járhatták be az idén felújított Theodora tanösvényt. Az esemény apropóján Magyarország egyik legmodernebb, környezettudatos üzemét is átadták Kékkúton.

A Theodora Káli-medencéhez való természetes kötődése révén a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. nemcsak a nagy múltú ásványvizet kezeli természeti értékként, de környezetét, a régió környezeti kincseinek megóvására is nagy hangsúlyt fektet. A Theodora Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal 1998 óta tartó együttműködése keretében 2004-ben nyílt meg a Park területén a Káli-medence egyedülálló vízbázisát, földtani, zoológiai és botanikai értékeit bemutató Theodora Tanösvény. Egy évvel később, 4,5 millió forintból helyreállították az útvonal egyik fő látványosságát, a Kővágóörs határában álló mosóházat. 2006-ban pedig átadták a Káli-medence északnyugati részén futó Theodora Kékkő Tanösvényt, amely a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést a látogatók számára.

A Theodora 110 éves születésnapján a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága ünnepélyes keretek között újabb öt évvel hosszabbította meg együttműködését, és a résztvevők kellemes hangulatú lovaskocsizás közben tekinthették meg az idén felújított, természeti kincsekben gazdag Theodora tanösvényt.

A jeles évforduló alkalmából Magyarország egyik legmodernebb, környezettudatos üzemét is átadták Kékkúton. A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. 2,6 millió euró értékben fejlesztett új szirupkezelő csarnokában az új berendezések az ivóvízbázist megóvva energia- és víztakarékosan üzemelnek, így évente közel 20 százalékkal csökkenthető a gyártás vízfelhasználása és 10 százalékkal a villamosáram-fogyasztása.

„A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. mindig is kincsként tekintett a hazai ásványvizekre - legyen szó a Szentkirályiról vagy a Theodoráról -, és felbecsülhetetlen értékként óvja azokat. A Theodora forrás a gyönyörű Káli-medencében található, ezért itt még inkább előtérbe kerül a természetvédelem.” – mondta el Martin Olivér, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Külön öröm számunkra, hogy e történelmi ásványvíz 110 éves születésnapján kifejezhetjük környezete iránti elköteleződésünket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával kötött szerződés meghosszabbításával, illetve a Theodora tanösvény felújításával.”

„Kiemelkedően fontos szerepe van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának életében a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft-vel való együttműködésnek. A ma hivatalosan átadott, felújított Theodora tanösvény is azt mutatja, hogy van tennivalónk a környezeti értékek megóvása érdekében, és örömmel tölt el, hogy ebben a munkában ilyen kitartó segítséget kapunk.” - tette hozzá Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

 

 

×
kék kupakos

kékkupakos