Ravasz Balázs – Esti nyugalom

A Tihanyi-félsziget híres gyógynövénye a levendula, amely színével, illatával, kedvező élettani hatásaival sokunkat ámulatba ejt. Nyugalmat ad, egyben felfrissít, harmóniát teremt. Köszönet Dr. Bittera Gyula neves gyógynövényszakértőnek, aki Magyarországra hozta a francia levendulát (Lavandula angustifolia) és közel 100 éve meghonosította a levendulatermesztést a félszigeten. A levendula a legsokoldalúbban használható gyógynövény. Frissen csokorba rendezve dísze a lakásnak, a rovarokat pedig elriasztja. Köthetjük koszorúba, mint ahogy gyermekkorunkban a gyermekláncfű virágából tettük, de készíthetünk belőle egyszerű, fűzés nélküli buzogányt is. A szárított, aprított levendula az álompárnák alapja, díszes párnácskák töltőanyaga, nyugtató teakeverékek alkotóeleme.

A levendulaolaj felhasználási lehetőségeinek csak a képzeletünk szab határt!

  • Fürdővízbe, párologtatóba, kispárnára csepegtetve feszültségoldó, nyugtató hatású.
  • Halántékra kenve enyhíti a fejfájást, javítja a kedélyállapotot, segíti az elalvást.
  • Apró égési sérülések esetén, hűtés után csökkenti a fájdalmat, regenerál.
  • Megfázáskor a mellkasra kenve tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzést.
  • A rovarcsípést csillapítja, segíti a sebek gyógyulását.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat enyhíti.

Kevesek által ismert és használt a levendula vízgőz-desztillációja során keletkező értékes levendulavíz, amelyben a minimális olajtartalom mellett, a növény gyógyhatású anyagai is megtalálhatók: kiváló tonizáló hatású arctisztító, hidratáló, használata után könnyebben szívódnak fel a felvitt krémek. Szobaillatosítóként párologtatóba légfrissítésre, öblítő helyett tiszta vízhez adagolva remekül használható. Hűsít és regenerál túlzásba vitt napozás után.

A levendula színes szirma, illatanyaga a sikeres megporzás érdekében csalogatja a rovarokat is. A képen látható apró, törékeny testalkatú boglárkalepke is elcsábult.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság